Waarom kamperen goed voor een mens is

by Madelon Eugelink
kamperen goed

Waarom is kamperen goed voor je? De gezondheidsvoordelen van kamperen zijn er in overvloed. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor jongeren. Als je thuis in je gewone routine bezig bent, besef je misschien niet hoeveel je mist weg van de natuur.

De voordelen van kamperen

Kamperen heeft voor iedereen, oud en jong, een groot aantal voordelen waarvan jij en je gezin kunnen genieten terwijl je tijd doorbrengt in de vrije natuur:

– Stressvermindering: Laat de overvolle agenda’s thuis. Als je kampeert is er geen plaats waar je op een bepaalde tijd moet zijn. Er is niets dat je onderbreekt of om je aandacht concurreert. Het natuurlijke resultaat van zo’n omgeving is stressvermindering en ontspanning zoals je die nergens anders vindt.

– Frisse lucht: Je realiseert je misschien niet hoe schaars frisse lucht is in je dagelijkse leven. Als je gaat kamperen krijg je de wonderlijke geuren van de buitenlucht. Ook de geur van het eten dat boven een open vuur gekookt wordt.

– Het opbouwen van relaties: Een van de beste en belangrijkste aspecten van kamperen is hoe het je helpt relaties op te bouwen en te versterken. Als je met vrienden of familie gaat kamperen, krijg je de kans om zonder afleiding te praten en te bezoeken. Zelfs tot diep in de nacht.

– Lichamelijke conditie: Tijd die je doorbrengt met kamperen is fysieke tijd. Je zet een tent op, sprokkelt brandhout, maakt een wandeling. Thuis leiden we vaak een zittend leven dat lichamelijke fitheid niet bevordert. Als je kampeert, kun je niet anders dan aan lichaamsbeweging doen en je hartslag omhoog krijgen.

Tip: kleine camping Ardennen

– Gebrek aan wekkers: Wanneer was de laatste keer dat je uitgeslapen bent zonder wekker om je te wekken? Als je kampeert zijn de enige wekkers die je hebt de zon en het getjilp van vogels. Wakker worden met de natuur in plaats van met een wekker is een ervaring die iedereen regelmatig zou moeten meemaken.

– Loskoppelen van de stekker: Kamperen is voor iedereen een uitgelezen kans om de stekker uit het stopcontact te trekken. Maar ook los te komen van hun schermen. In de vrije natuur vind je geen computers, tablets of televisies en er is nog zoveel meer te doen waarvoor geen elektronica nodig is.

– Lekker eten: Eten smaakt gewoon beter als het in de buitenlucht bereid wordt. Er is iets met koken boven een kampvuur, op een campinggrill of in de keuken van een Deluxe Cabin, dat je thuis gewoon niet kunt evenaren. Bovendien gaat er niets boven s’mores gemaakt boven een open vuur. Droom groots en plan een geweldig menu voor je op je volgende kampeertocht vertrekt.

– Verbinding met de natuur: Als je kampeert, krijg je de kans om in contact te komen met de natuur, wilde dieren tegen te komen en de sterren te zien. Ver weg van de felle lichten van de grote stad. Er is niets dat daar helemaal op lijkt. Zorg ervoor dat jij en je gezin de kans krijgen om contact te maken met de natuur als je de vele voordelen van kamperen verkent. Lees hier meer over de mooiste natuurcampings.

– Ontwikkeling van nieuwe vaardigheden: Je kunt niet anders dan nieuwe vaardigheden ontwikkelen tijdens het kamperen. Iedereen op de reis zal een bijdrage leveren en het is een geweldige kans om nieuwe dingen te leren. Je kunt leren hoe je tenten opzet, knopen legt, vuur maakt, een nieuwe maaltijd kookt en nog veel meer.┬á Deze vaardigheden zijn belangrijk om te hebben. Toch krijgen we niet vaak de kans om ze te ontwikkelen tijdens onze gewone drukke schema’s. Wees hoffelijk als je met kinderen kampeert. Hoewel de voordelen van kamperen voor volwassenen ook voor jongeren gelden, zijn er een aantal voordelen die specifiek zijn voor jongere kampeerders.

– Educatieve mogelijkheden: Voor kinderen is tijd besteed aan kamperen tijd besteed aan leren, en dat is een van de redenen waarom scoutingprogramma’s zo waardevol zijn. Ze vergemakkelijken kampeerervaringen die opgebouwd zijn rond kinderen die nieuwe dingen leren, zoals vissen, koken, wandelen, knopen leggen, vuur maken, veiligheid, eerste hulp en nog veel meer.

Uitgelicht: leuke camping Ardennen

– Groei van zelfvertrouwen: Het is belangrijk dat kinderen geleidelijk zelfstandiger worden en meer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Een van de voordelen van kamperen voor de jeugd is dat het hen in staat stelt onafhankelijkheid te leren in een veilige en gecontroleerde omgeving. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen als ze nieuwe dingen leren en ervaringen opdoen die voor het eerst gebeuren.

– Familiebanden: Kamperen is gunstig voor kinderen en hun gezinnen omdat het kan helpen de banden tussen familieleden te versterken – broers en zussen, ouders en kinderen en de lijst gaat maar door. Jullie zullen allemaal als groep veel sterker naar huis terugkeren.

 

kamperen

You may also like

Laat een reactie achter